SALUT CORPORAL: La Respiració en el Mètode Pilates

by | febr. 12, 2024 | Sin categoría | 0 comments

“La respiració és la primera acció que realitzem a la vida, i la darrera. 
Una respiració feble  i incompleta t’apropa a la malaltia”.

​JOSEPH. H. PILATES

La respiració és absolutament vital. De la mateixa manera, saber respirar correctament és indispensable per la nostra salut.
Respirar bé és una font de salut. Ajuda a donar vitalitat al nostre cos i ment, afavorint la circulació, així com ajudant a aconseguir una relaxació efectiva.

Alguns dels beneficis que podem aconseguir amb una respiració correcta són els següents:
1-Les nostres cel·lules reben un major aport d’oxigen i ajuda a eliminar les substàncies tòxiques de l’organisme.
2- Permet “cremar” millor els greixos.
3-Millora la salut dels pulmons i el rendiment dels esportistes.
4-Afavoreix la relaxació i la concentració, eliminant la tensió muscular.
5-Fa disminuir els desordres, alteracions o canvis de la nostra energia vital.
En general respirem de forma incorrecta. Si intentem respirar d’una forma profunda, podem notar que la nostra capacitat respiratòria està limitada o que el ritme respiratori no és fluid.

En el mètode Pilates la respiració és esencial. De fet és un dels seus principis claus, ja que ajuda a controlar els moviments, permet oxigenar els músculs i ajuda a relaxar la musculatura i a ser conscients de les tensions acumulades en el cos. La respiració és part integral de cada exercici de pilates, coordinant-lo sempre amb el moviment de tal manera que ajudi a dirigir l’energia cap a la zona que estem treballant.
És per això que en les sessions de Pilates es comença amb uns minuts de conscienciació de l’acte respiratori, per així poder prendre consciència de les tensions del cos i ajudar a relaxar la musculatura
La majoria de la gent no utilitzem la nostra capacitat respiratòria en la seva totalitat, acostumem a fer inspiracions poc profundes utilitzant només la part més alta dels pulmons.
En la respiració de Pilates s’inspira pel nas i s’expira per la boca. Durant la inspiració les costelles s’obren cap a fora i cap amunt al mateix temps que la columna vertebral s’allarga aconseguint omplir els pulmons al màxim.

A continuació et presento un exercici senzill per començar a familiaritzar-te amb la respiració de pilates:

Per realitzar l’exercici, et recomano que t’asseguis en una cadira en postura còmoda i relaxada i amb els peus recolzats a terra i separats l’ample de les caderes.
Col·locarem les mans a sobre de les costelles de manera que la punta dels dits es toquin entre ells. Tanca els ulls i comença prenent consciència de la respiració en la zona costal, posant tota l’atenció en aquesta zona sense moure ni abdomen ni part superior de les costelles.

1.Inspiració:
Inhala pel nas. Observa com l’aire carregat d’oxigen entra en la Caixa toràcica i, com, les teves mans se separen per l’acció de l’apertura de les costelles cap afora.
2.Exhalació:
Expulsa l’aire per la boca notant com les dues mans tornen a la posició inicial. Al mateix temps que activant bé tota la musculatura abdominal. Com si intentessis “enganxar” el melic a la columna vertebral. Per això imagina que els teus músculs perineals (sòl pèlvic), abdominals i melic estan units per una cremallera. Intenta sentir com la tanques cap amunt aquesta cremallera.

​(© Ana Santos, Profesora titulada en el Método Pilates)

Laura Rucio Torres

Laura Rucio Torres

Puesto

Psicòloga Sanitària 15.673 | Terapeuta Gestalt | Formada en Tècniques d'Anàlisis Transaccional | Teràpia Sistèmica | Especialitazada en Treball Corporal Integratiu | En formació en reparació del trauma mètode Aleces

Subscriu-te a nostra Newsletter

Subscriu-te a la nostra Newsletter i sé el primer a assabentar-te de totes les novetats.

Abrir chat
Hola 👋
En què podem ajudar-te?